Till dig som vill jobba med musik

Till dig som vill jobba med musik (ledare i MM nr 3/2006)

av Gunnar E Olsson

Den här gången hade jag egentligen tänkt skriva ett grinigt inlägg om vårt kära hatobjekt, Posten, på den här sidan. Jag började skriva … och det blev ett långt brev som förklarade för en högt uppsatt person på Posten hur vi såg på det fenomen att det försvann en sabla massa CD-skivor på vägen mellan våra skivbolag och vår tidningsredaktion. Det är ju väldigt beklagligt och anmärkningsvärt i och för sig – det är ju inte många företag som ser emellan fingrarna på det faktum att några av de anställda stjäl från deras kunder. Illa? ja, det känns onekligen som att det är precis så illa ställt inom det företag som förr gick under benämningen det kungliga postverket.

Men vid närmare eftertanke kan det ibland kännas som en befrielse – vi slipper ju faktiskt en massa skitmusik på det viset. Och vi får väl hoppas att någon annan får större glädje av den!

En anledning till att jag kom på bättre tankar var att jag råkade titta på den tillställning som går under benämningen Grammisgalan. Efter att ha sett flera artister med all önskvärd tydlighet visa att de nog gör sig bäst på skiva, där det inte blir så tydligt att att de egentligen inte är så vassa på att sjunga, fick jag belöning för mitt tålamod när Laleh visade var skåpet ska stå. Endast beväpnad med en akustisk gitarr och kompad av en ståbas och trummor sjöng hon så dynamiskt att man blev helt hänförd.

Att våga göra detta inför den publiken var starkt – och det gjorde självfallet ett extra starkt intryck när hon också sedan sopade hem det ena Grammispriset efter det andra. Det roligaste för henne själv verkade vara att hon fick priset som bästa producent för sin egen debutplatta. Det är verkligen starkt jobbat. Som hon själv sa: Det var faktiskt bara det jag ville vinna … jag har lärt mig varenda Logic-skit … jag har testat mikrofoner …

Hon har verkligen producerat den plattan – från grunden. Och hon har fått en enorm respons på den. Inte nog med att den sålt otroligt bra både som hårdvara och som nedladdning, den har också gett henne både Rockbjörnar och P3-pris och nu tre Grammisar: årets nykomling, årets artist och årets producent. Inte illa! Hoppas att detta också kan bli en stor inspirationskälla för andra unga kvinnliga musiker/låtskrivare/artister, så att de vågar ta tag även i inspelnings- och producentbiten.

Jag köpte förresten två ex av hennes fullängdare när den kom – jag såg det som ett stödköp. Den här plattan ville jag se högt upp på försäljningslistorna – och det fick jag ju.

Sen var lite symtomatiskt att både Laleh och Darin tackade sina mödrar för att de ställt upp… och så vidare. Det är sällan man hör unga hårdrockskillar säga samma sak, eller killar överhuvudtaget. Det ska nog vara en invandrarkille som vågar göra det, även om det nog oftast är just morsan som ställer upp och stöttar och pushar. Så var det i alla fall i mitt fall. Utan min mors entusiasm hade jag nog aldrig hållit på med musik idag – även om det var lite skämmigt ibland när man var yngre. Vem vet vad det hade blivit i stället, men musik hade nog inte blivit i alla fall …

Rubriken till månadens ledare har jag förresten lånat från Laleh själv och hennes hemsida: www.laleh.se. Där finns en länk med just den rubriken där hon delar med sig av sina erfarenheter från musikvärlden. Läs den!

Jag passade även på att läsa några av de otroligt många värmande grattismejl som strömmat in från alla berörda musikälskare i vårt avlånga land. Det verkade också som hon har nått ut till människor i alla åldrar med sin musik. Självfallet fanns där massor av brev från ungdomar av alla kön, men jag läste även ett mejl från en man på 62 år som skrev och tackade för vad hennes musik hade betytt för honom. Och det är bara att instämma i gratulationerna! Bra jobbat, Laleh Pourkarim!

Hoppas vi får komma på studiobesök även när nästa platta skall göras klar.

Som avslutning vill jag pusha lite extra för vår nya och utbyggda Mekanodel som premiärvisas i detta nummer. Förhoppningsvis ska vi fortsätta att fylla den med matnyttiga och praktiska råd och tips från alla våra lysande skribenter. Nästa månad hoppas jag att vi kan klämma in ett par nya tillskott i samlingen. Tills dess, sköt om er och gör mycket bra musik!