NAMM 2005

Namm 2005

NAMM 2005 (reportage i MM nr 4/2005)

av Gunnar E Olsson

Årets NAMM Show slog alla rekord – som vanligt. Över 78 000 besökare släpptes in för att kika på vad 1 428 olika företag hade att visa upp. Det är verkligen glädjande siffror, som visar att intresset är kollossalt för nya produkter i musikbranschen, trots allt tal om stagnation.

Och intressant var det redan kvällen innan NAMM-mässan drog igång. Då visade nämligen Korg äntligen sin monstersynt OASYS, eller Open Architecture Synthesis Studio, som är instrumentets fulla namn. En utvald och förfäntansfull samling musikskribenter satt andäktigt och lyssnade på ett instrument som hela världens musiker har gått och väntat på i flera år.

Det kändes som om det var andra gången på lika många år som man fick uppleva NAMM:s höjdpunkt redan dagen innan mässan startat. För visst var det värt all väntan. OASYS lät mycket bra. De samplade instrumenten lät mycket naturtroget. Där fanns en mycket välljudande flygel. Orgeln lät mycket Hammond och analogsynten hade så feta filter så man bara njöt!

Mer information om OASYS hittar ni längre fram i texten.

Dagen därpå gick Gunnar E i däck – i halsfluss. Tack och lov fanns en backuppstab på plats som irrade runt på mässan i mitt ställe under de två dagar jag låg nedbäddad på hotellrummet och njöt av dålig amerikansk TV – finns det någon annan sort? Uppstånden på den tredje dagen hann jag ändå få mig till livs en hel del intressanta nyheter. Jag kunde konstatera att gigantiska samplingbibliotek med symfoniska orkesterinstrument fortfarande är heta (trots att Synful Orchestra försöker vända trenden) och att många instrument anpassats för att kunna spelas i en live-situation – både mjukvara och hårdvara. En bra utveckling, tycker en gammal scengångare.

ALESIS

Alesis visade ett nytt USB-baserat 24/96-ljudinterface, IO|2. Interfacet levereras med USB 2.0-drivisar och en LE-version av Cubase. Det har dubbla uppsättningar miksteg, fantommatning, nivåmätare och insertjack. Det har även MIDI och S/PDIF in/ut. Allt i en mycket kompakt låda som spänningsmatas via USB-kabeln. Man visade även en en 49-tangenters Controller/klaviatur, Photon X49, som är en utbyggd variant av Photon X25. Levereras andra kvartalet av 2005.

www.alesis.com

APPLE

I ett drag som är mycket olikt Apple berättade man på NAMM om en kommande uppdatering av Apple Logic Pro. Version 7.0.1 hade precis släppts, men detta handlade om framtiden. I den versionen skulle man stoppa in många av de funktioner som nu släppts i GarageBand 2, bland annat möjligheten att göra pitch- eller tidsförändringar på ett helt audiospår. Tanken är att GarageBand-projekt ska kunna öppnas i Logic Pro, helt sömlöst. Latency-kompensation även på bussar var en annan funktion som Apple lovade. Uppdateringen skulle dock inte vara helt gratis för nuvarande Logic Pro-användare. Relsease-datum okänt. www.apple.com

APPLIED ACOUSTICS SYSTEMS

En nyhet från Applied Acoustics Systems är String Studio VS-1 Virtual String Synthesizer för Mac OS X och Windows. String Studio är en physical modeling-synt som är skapad för att kunna återge allehanda stränginstrument på ett naturtroget sätt – utan samplingar. Det handlar alltså om sätt att återskapa alla olika sätt man kan angripa en sträng på: med plektrum, stråke, fingrar och så vidare. String Studio levererar både gitarr, bas, harpa, clavinet och olika stråkinstrument och kan dessutom skapa nya instrument som ingen hört tidigare. Börjar säljas första kvartalet 2005.

www.applied-acoustics.com

BLUE

Den första av flera nyheter som kommer från Blue under 2005, Kickball, visades på NAMM-mässan. Kickball är en fantommatad dynamisk mikrofon – den andra i sitt slag, den första var the Ball, också från Blue – som är byggd för att fungera tillsammans med lågfrekvensinstrument som bastrumma och elbas. På baksidan av miken finns en 3-vägsomkopplare för val av tre olika karaktärer på det filter som är en del av den förstärkardel som är inbyggd i Kickball. www.bluemic.com

DAMAGE CONTROL

Några av musikindustrins mest välrenommerade designers har samlats på ett nytt företag och bygger gitarrpedaler som ska slå ut det mesta. Låter det intressant? Om vi säger att flera av dem har jobbat hos Line 6 tidigare och en av dem hunnit med både Alesis, Fender och Line 6, så verkar det kanske som att man har rätt bra på fötterna. Ja, för fotpedaler är just vad de första produkterna är. Först ut från firman med namnet Damage Control är: Demonizer och Womanizer Tube Preamp Distortion Pedals (härliga namn!). Dessa båda pedaler har lite olika ljudkaraktär och användingsområde, men gemensamt för dem är att de är rörbestyckade analoga pedaler med optobaserade kompressor. Båda jobbar i klass A och har 2 st 12AX7-rör, pre/post EQ och ett sånt där gammaldags utstyrningsinstrument som Damage Control kallar Magiskt Öga. MM ser verkligen fram emot att få testa dessa nya monsterpedaler!

www.damagecontrolusa.com

DAVE SMITH INSTRUMENTS

Dave Smith Instruments visade en klaviatursförsedd version av sina stora Poly Evolver. Och lät det bra? Ja, det tyckte i alla fall Stevie Wonder som stod och trängdes med sina gigantiska livvakter just när vi ville fram och lyssna på härligheten. Poly Evolver Keyboard är en fyrarösters analog/digital synt med femoktavers klaviatur med både modulations- och pitchbend-hjul och massor av rattar och knappar. Varje röst har tillgång till två analoga oscillatorer baserade på Prophet 5-oscillatorerna och två digtala oscillatorer från Prophet VS. Den har Curtis analoga lågpassfilter och riktiga anloga VCA:er. MM testar Poly Evolver Keyboard så snart vi lagt vantarna på ett ex.

www.davesmithinstruments.com

DIGITECH

Digitech har tillsammans med Jimi Hendrixs producent, Eddie Kramer, samlat sju av Hendrixs klassiska gitarrsound i en och samma pedal. Masterbanden från Electric Ladyland-studion har använts som referens. Pedalen, Jimi Hendrix Pedal, har inbyggd expression-pedal för styrning av bland annat wah-wah. Den har sju olika förinställda olika ljud: Purple Haze, Little Wing, Voodoo Child, Foxey Lady, Star Prangled Banner, The Wind Cries Mary och All Along The Watch Tower. Det finns sju rattar för: Gain, Level, Control 1-4 och Model-kontroll som ger mängder av möjligheter att skapa egna sound. Jim Hendrix Pedal har två separata utgångar, en för förstärkare och en med högtalarsimulering för inkoppling i mixer. Hendrixpedalen levereras med nätadapter, Custom Artist gig bag och plektrum.

DF-7 Distortion Factory innehåller 7 olika klassiska distboxar i en. De olika ljuden är baserade på Ibanez TS-9 Tube Screamer, DOD Overdrive/Preamp 250, Boss DS-1, Pro Co Rat, Boss MT-2 Metal Zone, DigiTechs egen Metal Master, och Electro-Harmonix Big Muff Pi. DF-7 har en 7-läges omkopplare för val av modell, rattar för Gain, Level, Low, High, Mid samt utgångar för förstärkare och mixer med CIT högtalarsimulering.

www.digitech.com

EASTWEST

Företaget bakom bland annat Symphonic Orchestra, EastWest, visade upp ett mycket imponerande körbibliotek/virtuellt instrument: Quantum Leap Symphonic Choirs. Det innehåller 5 körer som spelats in med 3 olika mikrofonuppsättningar: närmikat, mikar på scenen och i salongen. Som användare kan man själv välja hur mycket av de olika upptagningarna man vill använda.

Symphonic Choirs har en Kontakt-motor från Native Instruments och stöd finns för AU, VSTi, DXi och RTAS. Programmet fungerar även som fristående variant. Inspelningen är gjord med 24-bitarsljud i samma lokal och med samma team som ligger bakom Symphonic Orchestra.

Biblioteket är på 37 GB och en mängd olika sångsätt och varianter har spelats in. Ett speciellt program medföljer (för både Mac och PC) där man kan skriva in text som man vill att kören ska sjunga. Den demo vi bevittnade var mycket imponerande!

www.soundsonline.com

ELECTRO-HARMONIX

English Muff’n overdrive-pedal hämtar sin inspiration från de klassiska brittiska förstärkarna. English Muff’n bygger inte på någon sorts emulering utan hämtar i stället sitt sound från två rör: ett 12AY7 och ett 12AX7 som ger ett mättat varmt rörsound.

www.ehx.com

EPIPHONE

Nick Valensi, gitarrist i the Strokes, brukade kalla sin customiserade Epiphone från 60-talet: ”det bästa instrument som aldrig gjorts!” Nu har Epiphone rättat till detta och skapat en Epiphone Elitist Nick Valensi Signature-modell baserad på hans gamla gura. Signaturmodellen är en klassisk halvakustisk Epiphonemodell med 2 P-94-mikar, Grover Rotomatic-mekanik, 24,75-tumsskala, limmad hals, 5-lagers laminerad kropp och ett Tunomatic-stall med stränghållare i trapetsmodell. Gitarren finns i Antique Natural eller Vintage Sunburst.

www.epiphone.com

FENDER

På allmän begäran har Fender nu skapat en Eric Johnson Signature Stratocaster. Johnson har designat och Fender har byggt en gitarr med en lätt, tvådelad alkropp lackad med ett tunt lager nitrocellulosalack, en lönnhals i ett stycke med 12” radie på greppbrädan och en mjuk V-profil. Den har 3 custommikar lindade efter Johnsons specar, plektrumskydd i ’57-stil och ett Vintage vibrato med 4 fjädrar. Gitarren finns i fyra olika färger: vit blond, 2-färgers sunburst, candy apple-röd och svart.

Fender visade också en ny Classic Series ‘50s Esquire, byggd i Mexico efter den enmikars telecastermodell som först såg dagens ljus 1950. Esquire har askkropp, lönnhals, vintage-stall med stålsadlar, volym-, tonkontroll och en treläges tonomkopplare. Halsen har den klassiskt korrekta 7,25-tumsradien, med vintageband och -stämskruvar. En ensam vintage-mik står för välljudet och även plektrumskyddet är av vintagemodellens enlagersvariant. Färger: vit blond, 2-färgers sunburst och svart.

www.fender.com

GIBSON

Alvin Lee, känd för sitt frenetiska spel i 60-talsgruppen Ten Years After, får nu äntligen sin Alvin Lee Signature ES-335: en kopia på hans gamla favorit en Gibson ES-335, som han kallade Big Red. Den som minns hans Going Home från Woodstock-filmen minns säkert också hans gamla ES-335. Nu har Gibson återskapat den med klistermärken och allt. Den har också en extra mittenpickup i form av en Seymour Duncan single-coilmik utöver de båda -57 Classic-mikarna.

www.gibson.com

GMEDIA

GMedia och Ohmforce visade ett intressant gemensamt projekt, mjukvarusynten MiniMonsta. Som ni kanske räknat ut handlar det om en virtuell MiniMoog och som vi märkte, som var på plats, lät den mycket bra. Nåja, i – eller snarare under – händerna på killar som Rick Wakeman och Dave Spiers så hade nog vilken gammal Farfisa som helst låtit fint. Information: www.gmediamusic.com och www.ohmforce.com.

HARTKE

Hartkes karakteristiska bashögtalare med aluminiumkonelement har sedan länge använts av basister över hela världen. Nu kommer keyboardförstärkaren Hartke KM200 med ett klassiskt Hartke 15” aluminiumkonelement i basen och en hornladdad 1” Titanium kompressionsdriver i toppen. Resultatet ska bli ett öppet, rikt och fullödigt keyboardsound. KM200 är av Hartke kickback-modell som gör att man kan köra den antingen stående upprätt eller bakåtlutad i monitorläge. Den har fyra ingångskanaler i stereo och 7-bands EQ i masterdelen. Den flexibla monitorbussektionen ger möjlighet att mixa separat för lokal lyssning, för PA och för hörlurar.

www.hartke.com

HUGHES & KETTNER

Alex Lifeson från powertrion Rush har fått en egen signaturmodell Alex Lifeson Signature TriAmp. Lifeson har länge haft Hughes & Kettner zenTera och TriAmp som sina favoritstärkare och nu har han fått en egen modell precis som han vill ha den, med svart Tolexklädsel och purpur belysning. Alex Lifeson har också sett till att 50 US dollar från varje försäljning av ett ex av hans signaturmodell går till UNICEF, så gör en inssats för världens barn och köp ett ex. Kommer senare i vår.

www.hughes-and-kettner.com

IBANEZ

På elgitarrsidan uppgraderas många av Ibanez modeller. Bland de japanbyggda Prestige-modellerna erbjuder man nu också RG-modeller utan låsbart svaj. Det nydesignade Gibraltar Plus-stallet har en mycket låg profil, liknande Lo-Pro Edge. Dessa RG-modeller har också en välvd top. Standardmodellerna i mellanprisklass har uppgraderats med nya Infinity- eller Duncan-mikrofoner, 3-lagers lönnhals och vissa med nytt Edge-stall. Steve Vai stoltserade med sin nya modell JEM77B, kallad Bad Horsie i krom/mirror finish. Han bidrog också till mässans längsta autografkö.

Nya Prestige-basar i både SR- och BTB-serien presenterades, samtliga med genomgående hals och specialdesignade mikrofoner och EQ-system från Bartolini. I Signature-serien visades en ny bandlös modell GWB105, designad Gary Willis.

På akustiska sidan uppgraderas samliga modeller i AW-, AEL-, AEG- och AEB-serien med inbyggd tuner. AW-serien med solida lock utökas med 3 nya modeller, AW28 helt i mahogny, AW85 med lock av ceder och AW90 med blankpolerat granlock.

www.ibanez.com

IK MULTIMEDIA

T-RackS, IK Multimedias analog-modeling masteringsplugin släpps nu i en TDM-version för Pro Tools. T-RackS TDM innehåller en analogliknande EQ, kompressor, limiter och Soft-Clipping.

Tillsammans med Ampeg har man också skapat en virtuell studiolösning för basförstärkar-modeling och passande effekter: Ampeg SVX. Den innehåller 20 olika basförstärkare i virtuellt utförande – många av dessa naturligtvis från Ampeg – till exempel VT Classic, SVT 5 PRO, BA500 och B15R. Ampeg SVX innehåller ett tiotal effekter: Chorus, Delay, Flanger, Phaser, Octaver, Wah, Auto Filter, Distortion, Graphic EQ och Compressor.

www.ikmultimedia.com

KORG

Korg OASYS var utan tvekan en av mässans höjdpunkter. Det är en hårdvarusynt som bygger på en snabb processor med Korgs mjukvara plus ett Linux-system i botten. OASYS är i själva verket tre syntar i en: Korgs nya HD-1 High Definition PCM-synt plus två EXi Expansion Instruments – AL-1, en kraftfull virtuell analogsynt och en förbättrad variant av CX-3 tonhjulsorgeln.

HD-1 har 172 röster och ett ljudbibliotek på 616 MB, 4-lagers velocity switching och crossfading. Varje oscillator har två nya multi-mode filter, två lågfrekvensoscillatorer, två envelope generatorer och två förstärkarkretsar.

AL-1, den virtuellt analoga syntdelen har 84 rösters polyfoni, två oscillatorer per röst, som kan åstadkomma 8 olika vågformer, sync, FM och flera olika varianter av ringmodulation. Det finns också en suboscillator, en brusgenerator och ingång för extern ljudkälla. Korgs nya multi-mode resonanta filter har valbar branthet på 12 eller 24 dB. Och vad vore väl en anlogsynt utan en 32-stegs sequencer?

Orgeldelen bygger på CX-3. Här är den ytterligare förbättrad och förutom drawbars, finns key click, justerbar percussion, chorus/vibrato och en Lesley-simulering. Självfallet har man stoppat in både ljudfunktioner från KARMA-syntarna och ljudinspelningsmöjligheter i OASYS – den kan spela in 16 audiospår till den inbyggda 40 GB hårddisken.

Frontpanelen har en mängd olika styrorgan: pads, reglar, joystick, rattar etc. Där finns också en 10,4” färgskärm med touch-funktioner. Självfallet hittar vi på baksidan alla tänkbara anslutningsmöjligheter – både för analogt och digital ljud samt en USB-kontakt.

www.korg.com

M-AUDIO

Hårdvaruspecialisterna M-Audio passade på att visa att de kan göra mjukvara också. De första två på programmet är Key Rig – en virtuell keyboardrigg – och Drum & Bass Rig – virtuella trummor och bas i en rack. Beståndsdelarna i Key Rig är SP-1 Stage Piano, som specialiserat sig på Wurlitzer-, Rhodespianon, Clavinet- och pad-ljud; MS-2, en polyphonisk synthesizer; MB-3, som kör Hammondljuden och GM-4 som är en General MIDI-modul.

Drum & Bass Rig består av en trumdel, RD-7 Real Drums; B-8 Electric Bass, som fixar allt i basväg; LC-5 Loop Creator, för all loophantering (250 loopar ingår i paketet) samt BL-6 Bassline som är en monophonisk bassynt kombinerad med en kraftfull arpeggiator/step sequencer.

Båda mjukvarorna bygger på samma ljudmotor, kan fungera självständigt eller med värddator på Mac (AU & RTAS) eller PC (VST & RTAS).

www.m-audio.com

MOTU

Mark of the Unicorn visade version 2.0 av båda sina instrumentpluggar, MachFive och MX4. MachFive 2.0, mjukvarusamplern, hanterar nu obegränsat antal parter per enhet, den har en ny browser, ny modulär syntarkitektur, komplett inbyggd mixer, större sample- och keygroup editor, time stretching av samplingar, med mera. MX4 2.0, syntpluggen, har bland annat fått fler effekter, fler presets, inbyggd pattern gate, inbyggd arpeggiator och fler modulationsmöjligheter.

Den stora nyheten var dock MOTU Symphonic Instrument, ett mjukvaruinstrument som ger användaren tillgång till 8 GB orkesterljud. Symphonic Instrument finns i de flesta pluggformat för både Mac och PC: VST, Audio Units, DXi, MAS och RTAS och varje enhet/instans kan laddas med 16 olika instrument. Det finns också ett inbyggt convolution reverb för riktigt realistiska ljudmiljöer. Ljudmotorn i Symponic Instrument är samma 32-bitars UVI-variant som används i MachFive. Det går också att ladda in alla ljud från Symphonic Instrument i MachFive om man behöver de mer avancerade möjligheterna, som samplern kan erbjuda.

www.motu.com

NATIVE INSTRUMENTS

En av de hetaste nyhetrna i NI-båset var Kontakt 2, men den kunde ni läsa om redan i förra numret av MM. En annat kraftpaket hittade vi i en kartong som det stod Electronic Instruments 2 XT på. Det bygger på Reaktormotorn och består av dessa 8 olika instrument – eller 6 instrument och 2 effekter: Photone (hybrid master synthesizer), Limelight (advanced beat composer), Metaphysical Function (soundscape synthesizer), Krypt (granular drum machine), Akkord (sequenced chord generator), Resochord (programmable polyphonic resonator), Fast FX (advanced performance effects) samt Cyan (extended vitage chorus). Electronic Instruments 2 XT kommer fulladdat med presets från en mängd olika musiker och syntprogrammerare. Var beredd på att bli överkörd!

Format: fristående eller VST 2, AU, RTAS och DXi.

www.native-instruments.com

OVATION

Gitarrtillverkaren Ovation har fått en ny generalagent i Sverige, EM Nordic, och passar på att släppa en ny serie, Ovation’s 2005 Collectors’ Edition, med en ny djupare form, utvald Englemann grantopp, hals i 5-lagers mahogny/lönn, greppbräda och stall i ebenholts, en speciell Collectors-inlägging vid 12:e band och Ovations egen patenterade OP Pro preamp..

www.ovationguitars.com

PEAVEY

Peavey visade en ny signaturförstärkare i JSX-serien. Joe Satriani har varit med och tagit fram en 2×12″-combo på 120 W. JSX 212 har en analog reverbdel, 3 switchbara kanaler, 4 EL34 i slutsteget och 4 12AX7 i förförstärkaren. Clean-kanalen har: volym, bas, mid, treble. Crunch- och Ultra-kanalen har: gain och volym, bas, mid, treble EQ och en FAT-switch.

Även Peavey Penta var en ny förstärkare som visades på NAMM. Penta är en enkanalsförstärkare, som även den har 4 EL34 och 4 12AX7-rör. Den kan leverera 140 W uteffekt och via en femlägesomkopplare kan man välja mellan 5 olika karaktärer hos Penta. Här finns inställningar med de fantasifulla namnen: Star, Bull, Tree, Mudflap Girl och Cactus – alla har haft olika förstärkare som förebild och mycket brittiskt ljud lär det bli…

Till Penta-förstärkaren kan man även köpa en speciell Penta 412 högtalarlåda med – ja ni har säkert gissa det – 4 st 12″-högtalare.

www.peavey.com

PRESONUS

Presonus har breddat sin repertoire ytterligare med ett klass A-försteg designat av Anthony DeMaria. ADL 600 är bestyckat med 6 rör som matas med 600 Volt. Det kan leverera 75 dB förstärkning, har ett frekvensomfång från 5 Hz till 80 kHz ±0,5 dB samt instrument- och lineingångar samt mikingångar med reglerbar impedans.

www.presonus.com

PRS GUITARS

PRS passade på att fira sitt 20-årsjubileum med ett par modeller: 20th Anniversary Standard och Custom. Båda modellerna har en speciell fågelinläggning i greppbrädan och kommer endast att tillverkas under 2005, så passa på! Man visade också Billy Martin SE, en signaturmodell för gitarristen i Good Charlotte, som spelat på PRS-gitarrer så länge man minns. Billy Martin SE har en solid mahognykropp och -hals, mattsvartfärg med ett speciellt fladdermusinlägg (ritat av Billy) vid 12:e band. Även Dave Navarro (Janes Addiction & Red Hot Chilly Peppers) har fått en signaturmodell, Dave Navarro Model, som i pricip är en kopia på den vita Custom 24 som Dave spelar på till vardags.

PRS SE Soapbar II är en vidare utveckling av den första SE Soapbar, nu med den speciella PRS double cutaway-formen. SE Soapbar II har en mahognykropp med limmad mahognykropp och 2 specialdesignade soapbar-mikar. Färger: Tobacco Sunburst, Black, Antique White och Vintage Cherry.

www.prsguitars.com

ROLAND

Som vanligt har Roland en massa nyheter på programmet, allt från nya digitala trummor (TD-12 & TD-3 KV) och hårddiskinspelningssystem (BR-900CD & 1200CD) till dynamiska mikrofoner (DR-30 & DR-50) och keyboardstativ (V-stand). Men något som stod ut utan stativ var Roland V-Synth XT, en rackversion av Fantom-synten matad med VC-1 (D-50-) och VC-2 (Vocal Designer-kortet). Sa vi kraftfull racksynt?

På Edirolsidan fanns också en massa nyheter. Ta till exempel R-1, en CompactFlash-baserad inspelningsmaskin som kan spela in i 24-bitarsformat via interna mikar eller från extern ljudkälla. Eller FA-66, ett brandbilsrött firewireinterface i mycket behändigt format. 24 bitar 192 kHz, 4 analoga in/ut, S/PDIF in/ut (optiskt), MIDI in/ut, 2 mikingångar med fantommatning och både 4- och 6-pinnars firewirekontakt.

www.roland.com

SAMSON

Samson Rubicon är två nya aktiva studiomonitorer av basreflextyp bestyckade med Ribbon HF-drivers. Ribbon HF-drivers har praktiskt taget ingen egen massa och alstrar därför ingen distorsion eller färgad resonans. Samsons Ribbon-drivers har åtta Neodymium Strip Line-magneter vilket ger mycket hög känslighet. Frekvensomfånget är 3 kHz-25 kHz. Hornspridningen i horisontalplanet ger ett extremt brett och naturligt ljudfält som ger mycket neutral monitorlyssning. Samson Rubicon kommer i två modeller, R5a och R6a. R5a har 2″ Ribbon HF-driver, 5″ LF-driver med Butyl Surround, 50 W LF- och 25 W HF-förstärkare, 4 läges HF nivåkontroll samt stereotele- och RCA-ingångar. R6a har 2″ Ribbon HF-driver, 6,5″ LF-driver med Butyl Surround, 75 W LF- / 25 W HF-förstärkare, 4 läges HF nivåkontroll samt stereotele-, RCA- och XLR-ingångar.

www.samsontech.com

STEINBERG

I Steinbergs bås kunde man se en player-version av deras sampler HALion. HALion Player är tänkt att tilltala nybörjargardet bland sampleranvändare. Den har ett enkelt överskådligt interface, hela HALion 3:s ljudbibliotek och ett pris som bör tilltala de flesta. Det ska också finnas möjlighet att senare uppdatera till den fulla HALion-versionen. HALion Player stödjer VST, DXi och AU-fomaten och kan också läsa alla HSB-, FXP- or FXB-filer som skapats i HALion 3. Med Q-Control-funktionen ska man kunna göra en hel del förändringar av ljuden i HALion Player. Den har 256 rösters polyfoni.

www.steinberg.net

TAKAMINE

LTD2005, är en Limited Edition OM Body Design elakustisk gitarr med trädekoration på locket som föreställer vasstrån som böjer sig för vinden. Den har positionsmarkeringar på greppbrädan som utgörs av detaljrika inlägg av frön som spridits för vinden från vassruggen. LTD2005 har ljudhålsdekoration i rosewood och ovankol och kantlister i trä och pärlemor. Det högglanspolerade locket i solid gran tillsammans med sidor och botten i solid Sapele-mahogny ska ge en stor och öppen ton. Greppbrädan är i rikt ådrad ebenholtz och har en bredd som är anpassad för fingerspel. Stämmekaniken är förgylld med bärnstensfärgade vred. Stallet är tillverkat i ebenholtz med strängmontering från bakkanten av stallet. Den kompenserade stallsadeln med underliggande Palathetic-mik är tvådelad för bättre intonering. Takamine LTD2005 har CT4B preamp med 3-bands EQ, volymkontroll och inbyggd stämapparat med pitch-kontroll.

www.takamine.com

TASCAM

FW-1804 är ett nytt rackmonterbart firewirebaserat audio-/MIDI-interface från Tascam. Det har totalt 18 in- och 12 utgångar varav 4 är mik-/line-ingångar med insert, 4 lineingångar, 8 digitala adat in/ut, en stereo S/PDIF in/ut och 2 balanserade monitorutgångar. Dessutom finns hörlursuttag med volymkontroll på fronten, där man även bestämmer vilken källa man vill lyssna på ur monitorutgångarna: Datorn, ingångarna, eller båda. FW-1804 arbetar i upp till 24 bitar / 96 kHz, har dubbla firewireanslutningar, word clock in/ut samt 2 MIDI in och 4 ut.

www.tascam.com

VOX

Engelska Vox passade på att visa 3 nya batteridrivna, rörförsedda (12AU7/ECC82) effektpedaler: Cooltron Effects Pedals.

Bulldog Distortion har omkopplingsbara dubbla kanaler – med gain och volymkontroll. Kanal 1 ger vintagedistorsion, medan kanal 2 ger en mer modern typ av aggressiv dist med neddragen mid. Kanal 2 har även en Voice-kontroll för justera den kanalens distkaraktär. Bulldog Distortion har även bas- och diskantkontroll och en riktig bypass-funktion.

Brit Boost har två olika boost-lägen. I Treble Boost-läget höjs diskanten och övre mellanregistret. I Full Range Boost-läget höjs även bas och lågmid och man kan på så sätt överstyra sin förstärkare ytterligare ett par snäpp. Brit Boost har gain-, ton och volymkontroller samt bypassfunktion.

Big Ben Overdrive svarar lite extra på dynamiken i ditt spel och ger extra power där det behövs. Även Big Ben har gain-, ton och volymkontroller samt en riktig bypassfunktion. Cooltron-pedalerna drivs av 4 penlight-batterier men man kan även köpa till en batterieliminator.

www.voxamps.co.uk

YAMAHA

Magicstomp-serien har uppdaterats med Magicstomp II, Magicstomp AG och Magicstomp EB. Denna effektpedalserie bygger på ljud från DG, AG och US Stomp-boxarna. Till det har man adderat 24-bitarseffekter från SPX-effektenheterna och mer därtill. Magicstomp II har fått 198 olika program, som nu kan redigeras utan hjälp av dator och den har också fått ett hörlursuttag, inbyggd stämapparat och mik-/förstärkar-/högtalarsimulering. Magicstomp AG är anpassad för akustiska gitarrer och EB-versionen, som är det senaste tillskottet, är tänkt för basister.

Yamaha visade också två nya intressanta halvakustiska gitarrer: AES500 (single cutaway) och SA500 (double cutaway). Båda gitarrerna ska hamna i prissegemntet: prisvärda, och de har lönnkroppar med skurna lönnlock, 24 3/4″-skala, mahognyhals och ebenholtzgreppbräda. Gitarrerna kan fås i svart eller brun sunburst och båda har Yamahas speciella f-hål.

www.yamaha.com