Washburn – en dag på musikfabriken

Washburn – en dag på musikfabriken (reportage i MM nr 6/2003)

av Gunnar E Olsson

Från och med 1 januari 2003 bytte Washburn namn till US Music Corporation. Deras högkvarter kommer att finnas kvar i Mundelein, norr om Chicago. Och det var dit vi var på väg en riktigt blåsig dag i den blåsiga staden Chicago.

Det är inte alltid man blir hämtad av en limousine när man är på studiebesök så den vita limo som stod utanför vårt hotell fick stå ostörd en stund innan jag till sist gick ut och frågade chauffören om han mot förmodan stod och väntade på oss. Mr Olsen? Yes sir!

Så det var bara att tränga sig in där bak och sjunka ner i skinnsoffan och slå sig till ro en stund.

Efter nästan en timme resa genom Chicagos villaförorter var vi framme i Mundelein – den lilla idylliska förort där man nu bygger både alla sina amerikanska Washburngitarrer och Randallförstärkare.

KORT HISTORIK

Men det hela tog sin början långt tillbaks i tiden. Runt mitten av 1880-talet började firman Lyon & Healy annonsera i lokala tidningar om sina musikinstrument. Man tryckte också upp kataloger. En dåtida något överenergisk marknadsföringsavdelning ville ha det till att man börjat tillverka gitarrer under namnet Washburn redan 1864. En ansökan om att registrera varumärket Washburn nämner dock november 1883 som det datum man börjat tillverka gitarrer och en fabrik fanns då på plats på South Canal Street i Chicago. Namnet Washburn kommer från en av grundarnas mellannamn, George Washburn Lyon.

Lyon & Healy hade från början enbart sålt noter och liknande, men efter att ha köpt upp den intilliggande ditributören av Steinway pianon, Smith & Nixon. Man fick snart mersmak på det där med att sälja musikinstrument och snart hade man både gitarrer, mandoliner och cittror i sortimentet – många av dessa byggda i den egna fabriken.

Lyon & Healy tillverkade också en hel del annat i musikväg, bland annat var man ansvarig för den allra första Gibson-förstärkaren, EH-150, som byggdes av en av Lyon & Healys anställda, John Kutalek.

I början av 1970-talet köptes hela företaget upp av CBS, som redan lagt Fendermärket under sina vingars skugga. 1974 dök än en gång gitarrer upp med namnet Washburn på huvudet. Dessa var dock tillverkade på olika fabriker i Japan. Ett litet Chicagobaserat företag som lystrade till namnet Fretted Industries Inc köpte rättigheterna till namnet Washburn den 20 december 1976. Det nya företaget drevs aven musiker, Rick Johnstone och en instrumentmakare, taget drevs av en musiker, Rick Johnstone och en instrumentmakare, Rudy Schlacher. Efter 10 år köpte Schlacher ut Johnstone och företaget drivs fortfarande av familjen Schlacher.

Den första stora produkten från det nya företaget var en serie gitarrsträngar, Nashville Straights, som förpackades i långa raka askar för att inte strängen skulle behöva rullas. En ny serie gitarrer konstruerades också med tillverkning först i Japan och sedan även i Korea. 1991 var man tillbaks med tillverkning i USA. Man startade en fabrik i norra Chicago som också fick agera huvudkvarter för Washburns utvecklingsavdelning.

Resten är, som man säger, historia…

US MUSIC CORP

US Music Corporation tillverkar och distribuerar idag Washburn-gitarrer, Randall-förstärkare, Oscar Schmidt-gitarrer, Sound Tech Pro-Audio system och Vinci strängar.

Som Washburn Internationals CEO, Rudy Schlacher säger: ”Köpet av US Music Corporation ger oss möjlighet att klart och tydligt separera moderorgansiationen från den avdelning som tillverkar Washburn-gitarrer. Det hjälper oss också att hålla fokus även på de andra producerande avdelningarna som hjälper oss att växa både i omsättning och markandsandelar. Jag tänker då inte bara på Washburn Guitars utan även Randall Amplifiers, Vinci strängar och tillbehör, SoundTech Professional Audio and Oscar Schmidt, som alla har mycket starka expansiva möjligheter och behöver fokus på sina varumärken. US Music är ett känt och välaktat namn i musikbranschen och man har ägt både Randall och Vinci innan vi köpte dem”

Mr Schlacher berättar också att man helt nyligen anställd Bruce Egnater som Chief Engineer. Egnater ligger bakom Randalls nya Modular Amp-teknologi, som MM rapporterade om från NAMM 2002.

– Vår historia som elgitarrtillverkare börjar1978 och redan från början försökte vi erbjuda både originell design och nya funktioner. Vår Signaturserie har flera modeller skapade för, och i samarbete med, några av de mest framgångsrika gitarristerna, som till exempel Jeniffer Batten-modellen där man byggt in MIDI-funktionerna redan från början i toppmodellen.

– The Buzz Feiten Tuning System™, det speciella intoneringssystem som gör att gitarrerna kan fås att klinga rent i alla tonarter, sitter nu på alla våra amerikabyggda gitarrer och på några av de som byggs i våra fabriker i Asien, tillägger Mr Schlacher.

www.usmusiccorp.com